CARA membuat toner timun dengan kaedah yang mudah !

Hai semua,dengan penuh semangat sy menaip note ni Haha tak leh blah kan ? malas nak coleteh panjang.kalau korang rasa note ni bagus jgn lupa LIKE  and SHARE !

Korang tau yg timun sgt baik  utk kulit ? pernah baca yg sy ada cerita timun sgt sesuai utk dibuat toner..atau dalam bahasa melayu nye penyegar ?? bg yg tak tahu TONYOH SINI !

KHASIAT TIMUN UTK KULIT WAJAH
Timun mengandungi kalsium, fosforus, zat besi & Vitamin C yg sgt baik utk wajah dan tubuh badan kita.
Sbb tu la orang selalo kaitkan timun dgn eyebag..sbb timun mmpnyai vitamin C yg tinggi..kalau di gunakan pada kulit wajah ia dpt mengimbangi PH di muka.. so utk tmbuh jerawat amat la nipis..kenapa kena buat sendiri ? leceh la..beli kan senang ? mmang dlm pasaran skang terdpt bwk TONER berunsur timun yg lbeh mudah tp kita tak tau bahan apa yg di campurkan.. kalau tak sesuai mcm ne ? rosak la kulit muka kan..jd sy cadang kan buat sendiri di rumah bukan saja FRESH tp kompem tkde bahan kimia yg rosakkan kulit..so bg yg ada masalah pori2 terbukak @ liang roma di terbuka di wajah cara ni sgt sesuai..

Cara2 membuat toner sendiri

Bahan2 yg di perlukan : TIMUN, COTTON PAD, dan PLASTIK



1.        g cari timun di kedai hehe..basuh timun dengan bersih. Potong nipis2 utk di kisar kan..


2.       Kisar timun tadi sehingga hancur lumat..atau menjadi jus

  
3.       Tapiskan serbuk2 atau sisa kulit .. kita nak air nya saja ..kulit2 atau serdakkan tk mau..hehe

4.       Now,ambil cotton pad. Rendam kan di dalam jus timun yg di kisar td.. seperti gmbr di bawah



5.       Lepas tu  letak di tapak tangan picitkan..tujuanya utk kurangkan air yg bawah di pad..mcm gmbr di bawah



6.       Setelah selesai. Masukkan pad di dalam pad plastic,seperti gmbr di bawah.kalau korang malas nak buat selalo..so buat la banyak2.. so blh tahan utk smggu.
.

7.       Last step ! masukkan pad td di dalam peti ais.. bukan kt bawah tp di freeze ! bekukan utk 15mint..kalau nak guna baru keluar kan ok..


Siap ! senang kan ? jelas tak gmbar yg di beri ?

CARA NAK GUNA :

Utk mata :  keluarkan pad dari freeze dan ambil dua keeping pad.letakkan
 di mata dalam tempoh 10 minit sebelum tido..amalkan selama sebulan..

Untuk di wajah as toner :
Ambil 6-8 keping pad.dan letakkan di seluruh muka dalam tempoh 10 minit, sebelum tido, kalau korang nak apricot atau krim malam, BASUH terlebih dahulu timun ni..dan apply apricot..timun ni sgt sesuai jika di gunakan selepas mengunakan charcoal mask,

Senang kan ? tp pokok pakalnya  kecantikkan bermula atas diri sendri,kalau ada 1000 tips pun tp kalau korang malas tak guna kan ? kalau asyik bergantung pada produk kecantikkan di luar yg kita sendiri tak tau bahan nye,susah lah utk mendapat kulit yang sihat ..

Sekian..LIKE,COMENT n SHARE


  Jangan lupa dapatkan promotion for one month .tinggal 5 hari sahaja lg KLIK SINI 


pemenang akan di umumkan esok 15 /2


COPYRIGHT (C) 2010- 2012.ALL RIGHT RESERVED BY DIAN PIXY ENTERPRISE

4 comments:

Lissa Salfarina said...

thanks...

AyaZuki Is Cullen said...

kena try ni..hee

izzi_kakashi said...

untuk toner timun ni,kte pakai hari2 or seminggu skali?

izzi_kakashi said...

nk tanya..kalo tok wat toner timun ni,kne pakai hari2 or seminggu skali?n mmg kne basuhke muka pas 10 minit tu?